Program simplu de facturare

Factură recurentă


Factură recurentă: O explicație amănunțită

Semnificația facturii recurente

O factură recurentă este utilizată de o afacere atunci când un client comandă aceleași produse sau servicii în mod regulat, cu aceiași termeni și condiții. Deși momentul tranzacției poate fi diferit, aceasta trebuie să fie consecventă și după o anumită perioadă.

O factură recurentă poate fi trimisă zilnic, săptămânal, lunar sau după nevoie, cu o anumită frecvență periodică. Pe factura recurentă, tot conținutul, cum ar fi produsul sau serviciul, informațiile despre client și TVA-ul rămân la fel de la o perioadă la alta.

Pentru a utiliza în mod eficient modelul de factură recurentă, ambele părți (furnizor și client) trebuie să fie de acord că nu va exista nicio modificare a condițiilor comerciale. Dacă există o modificare a termenilor, atunci facturile recurente vor trebui actualizate pentru a reflecta aceste modificări.

Scopul principal al trimiterii facturilor recurente este de a simplifica procesul de facturare, reducând în același timp sarcina administrativă a echipei care gestionează facturarea.

Să explicăm prin oferirea unui exemplu. Presupunem că societatea ABC furnizează servicii de securitate pentru o clădire comercială aflată în construcție, la o valoare convenită de 7000 lei pe lună. Este avantajos pentru compania ABC să utilizeze o factură recurentă, deoarece termenii, cum ar fi serviciile, tarifele și alte detalii vor rămâne cel mai probabil neschimbate. În plus, este foarte posibil să fie nevoie ca serviciile de securitate să fie furnizate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Explicație detaliată

Întocmirea facturilor pare a fi un proces administrativ destul de simplu. Cu toate acestea, o mică eroare poate avea un impact semnificativ asupra întregului proces de afaceri. Pentru o mai bună eficacitate a afacerii, este întotdeauna necesar să se diminueze timpul total pentru aceste funcții de procesare.

O factură recurentă poate fi utilizată atunci când clienții obișnuiți ai afacerii comandă în mod regulat aceleași produse sau servicii, iar conținutul acestei facturi este același cu cel al facturii anterioare. Nu ar trebui să existe nicio modificare a specificațiilor sau a cantității de produse, dar, așa cum am menționat anterior, dacă este necesar, factura recurentă poate fi, de asemenea, actualizată pentru a reflecta orice modificări.

În continuare sunt câteva situații în care facturile recurente pot fi utile:

 • Închiriere de echipamente

  Este firesc să se utilizeze o factură recurentă în această situație, deoarece echipamentele sunt de obicei închiriate pe o perioadă mai lungă de timp și facturate lunar. În plus, suma de facturare nu se modifică frecvent.

 • Contract lunar

  În această situație, atunci când bunurile sau serviciile sunt livrate sau prestate în fiecare lună, acest lucru nu necesită, în general, nicio modificare a valorii bunurilor sau serviciilor. Utilizarea facturilor recurente în această situație este benefică, deoarece ușurează gestionarea facturilor și sarcinile de facturare.

 • Cotizația de membru

  Utilizarea facturilor recurente pentru cotizațiile de membru este practică, deoarece aceste cotizații sunt colectate după intervale regulate.

 • Servicii de întreținere și securitate

  În general, întreținerea se efectuează la intervale regulate și, în mod similar, contractele de securitate sunt oferite pentru perioade regulate mai lungi. Utilizarea facturilor recurente în aceste situații este un plan solid și acest lucru va duce la procese mai ușoare de gestionare a facturilor.

Dacă firma dumneavoastră se bazează pe un model de venituri, cum ar fi o companie de închiriere, o companie de securitate, un abonament sau o companie de marketing periodic, atunci utilizarea facturilor recurente ar fi ideală.

Conținutul sau informațiile care sunt necesare pentru a configura factura recurentă diferă de cele de care aveți nevoie în mod obișnuit pentru o factură standard. Un pas în plus este faptul că va trebui să setați frecvența facturii atunci când configurați factura recurentă. Următorul conținut sau următoarele informații sunt necesare pentru a configura factura recurentă:

 • Datele clientului.
 • Condițiile convenite pentru preț, cantitate și altele.
 • Frecvența de facturare, opțiunile de trimitere și alte informații conexe. În programul de facturare, puteți alege să setați ca toate facturile recurente să fie trimise automat. În cazul în care este necesară aprobarea înainte de trimitere, programul de facturare are, de asemenea, capacitatea de a se ocupa de acest lucru. Acest lucru înseamnă că veți avea opțiunea de a alege să trimiteți o factură recurentă în mod automat sau manual. În plus, puteți avea, de asemenea, posibilitatea de a seta facturarea sezonieră.

Avantajele utilizării facturilor recurente

În continuare sunt prezentate câteva avantaje ale utilizării unei facturi recurente:

 • Lucrările administrative care sunt gestionate de departamentul de facturare sunt mult reduse, ceea ce înseamnă că se economisește timp și se reduc costurile. Motivul pentru acest lucru se datorează faptului că programul de facturare este setat să trimită și să gestioneze automat facturile.
 • Facturarea la timp contribuie la asigurarea unei gestionări adecvate a procesului general de facturare. Această încasare, punctuală, va permite gestionarea fluxului de numerar și, prin urmare, va ajuta la lichiditatea generală a afacerii.
 • Din moment ce programul de facturare este foarte precis, riscul de subfacturare scade.
 • Din moment ce conținutul facturii este replicat de factura anterioară în mod automat prin utilizarea programului de facturare, vor exista mai puține erori atunci când sunt produse și trimise facturi recurente.
 • Utilizarea facturilor recurente poate avea, de asemenea, un impact direct asupra relației pe care o aveți cu clientul și clienții dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că niciuna dintre părți nu trebuie să-și facă griji cu privire la schimbarea tarifelor și a altor termeni. Aceste specificații sunt deja stabilite. Facturile sunt întotdeauna trimise în timp util, fără riscul de facturi lipsă. Astfel, se formează asociații și relații de afaceri mai bune, ceea ce lasă o impresie profesională bună asupra clientului dumneavoastră.
 • Prin utilizarea facturilor recurente, plățile rapide și la timp ar fi de așteptat din partea clientului dumneavoastră. Facturile sunt trimise în același timp în fiecare perioadă, de exemplu, la data de 1 a fiecărei luni. Clientul va deveni familiarizat cu ciclul de facturare și acest lucru îl va face mai probabil să vă plaseze plata cu prioritate pentru a vă achita facturile. Deoarece clientul va ști ce plăți se așteaptă să fie făcute în fiecare perioadă, va exista suficient timp pentru ca acesta să facă plata cu punctualitate.
 • Consecința de a avea această plată la timp din partea clientului, este că facturile recurente vor duce la o îmbunătățire a stării fluxului de numerar al afacerii dumneavoastră.

Dezavantajele utilizării facturilor recurente

În continuare sunt prezentate câteva dezavantaje legate de facturile recurente:

 • Factura recurentă nu continuă la nesfârșit. Există o nevoie imperioasă de a menține clientul angajat, altfel afacerea își poate pierde toate veniturile recurente. Ceea ce pare a fi mai provocator este să se acorde o atenție deosebită retenției și angajării clienților.
 • Poate fi dificil pentru afacere să gestioneze afluxul de muncă. Dacă afacerea este mică și nu poate fi scalabilă, va exista doar o utilizare limitată a modelului de factură recurentă.
 • Pregătirea modulului de factură recurentă în programul de facturare se poate dovedi a fi costisitoare. Înainte de a opta pentru acesta trebuie efectuată o analiză cost-beneficiu.
 • Poate exista dificultăți în asigurarea conformității cu facturile recurente.
 • Dacă un client trece la un plan diferit, este posibil ca afacerea să fie nevoită să suplimenteze modulele actuale de facturare. Acest lucru va duce la costuri suplimentare.
 • Este necesară coordonarea de la un nivel departamental superior pentru a executa cu succes modelul de facturi recurente. Sunt necesare contribuții în mod oportun din partea departamentului de vânzări și a departamentelor tehnice care execută serviciile.

Sfaturi pentru gestionarea unui model de facturare recurentă

Următoarele sfaturi pot fi utile în gestionarea sistemului de facturare recurentă:

 • Este necesar să se acorde atenție pentru a se asigura că frecvența de facturare este stabilită cu exactitate.
 • O atenție deosebită trebuie acordată pentru a fi la curent cu valoarea TVA. În cazul în care există modificări ale valorii TVA, sistemul trebuie actualizat imediat pentru a asigura o facturare exactă.
 • Este înțelept să se pună un anumit accent pe implicarea clienților și pe continuarea unei relații bune cu aceștia. Acest lucru va asigura că sistemul de facturare recurentă va fi de lungă durată.
 • Toată schimbarea modelului de factură recurentă trebuie să fie susținută de o autoritate contractuală. Modificările în modelul recurent trebuie să fie în concordanță cu contractul.

Concluzie

O afacere utilizează o factură recurentă atunci când același produs sau serviciu sunt vândute și furnizate unui client la intervale regulate. Acest sistem este coloana vertebrală a afacerii bazate pe abonament și afiliere. Pentru a utiliza un model de factură recurentă, condițiile comerciale trebuie să rămână fixe. În cazul în care există o schimbare, aceasta trebuie să se reflecte în sistemul contabil.

Afaceri care utilizează modelul de facturare recurentă includ, dar nu se limitează la, închirierea de echipamente, servicii cu contract lunar, abonament, întreținere, servicii de securitate și altele.

Există multe avantaje ale utilizării facturilor recurente, cum ar fi, reducerea timpilor și a costurilor pentru departamentul de facturare, îmbunătățirea situației fluxului de numerar, îmbunătățirea relației cu clienții, colectarea eficientă a plăților și reducerea riscului de subfacturare.

Cu toate acestea, există însă și provocări notabile. Astfel de provocări sunt, dificultatea de a gestiona un aflux de servicii, asigurarea satisfacției și angajamentului clienților și, de asemenea, faptul că un modul de facturare recurentă poate necesita un cost mai mare.

Există anumite sfaturi pentru a gestiona cu succes un model de factură recurentă. Aceste sfaturi includ, stabilirea adecvată a frecvenței facturilor, menținerea la curent cu modificările politicii fiscale, asigurarea satisfacției clienților și asigurarea existenței unei autorități contractuale pentru orice modificare a condițiilor de facturare recurentă.

Întrebări frecvente

Ce afaceri ar trebui să utilizeze facturi recurente?

Este indicat ca firmele care facturează clienții după anumite intervale să utilizeze modelul facturilor recurente. Dacă există un comerț constant și continuu cu clienții în aceiași termeni și condiții, atunci modelul de factură recurentă va fi ideal de utilizat.

Cum este legată automatizarea de facturile recurente?

Factura recurentă este legată de automatizare deoarece facturile cu aceleași condiții sunt trimise automat în fiecare perioadă către client. Prin urmare, nu este necesară actualizarea frecventă a conținutului facturii.

Cum este legată satisfacția clienților de facturile recurente?

Din moment ce facturile sunt trimise la timp, fără a se pierde data, se creează impresia că sunteți un furnizor de servicii și un partener de afaceri profesionist și de încredere. Acest lucru duce la o mai mare satisfacție a clienților și va spori relația de afaceri și asocierea pe termen lung pe care o aveți cu clientul dumneavoastră.

Este o provocare să se gestioneze un model de factură recurentă?

Poate fi o provocare să gestionați un model de factură recurentă. Este posibil ca anumite afaceri să nu fie capabile să gestioneze afluxul de afaceri adus de modelul de factură recurentă. În plus, deoarece circumstanțele se schimbă în mod constant, poate fi dificil de gestionat satisfacția și implicarea clienților pe termen lung.


Alte tipuri de facturi: