Program simplu de facturare

CE ESTE UN NUMĂR DE FACTURĂ

Un număr de factură este un cod secvențial special care este alocat facturilor. Atribuirea numerelor de factură este una dintre cele mai importante părți ale facturării, deoarece numerele de factură asigură și ajută la o documentație adecvată în scopuri contabile, de audit și fiscale.

număr de factură În plus, acestea contribuie la facilitarea și accelerarea procesului de urmărire a plăților și pot fi utilizate ca element de identificare în timpul conversației cu un client.

Rețineți că, fără un număr de factură, o factură nu este considerată un document cu caracter juridic obligatoriu.

Cum se atribuie numere de factură

Înainte de a trece la diferitele metode de alocare a numerelor de factură, iată câteva puncte importante de reținut: Ținând cont de cele de mai sus, să analizăm diferitele modalități de alocare a numerelor de factură:

Sistem simplu

Aceasta presupune atribuirea unor numere de bază fiecărei facturi - 1, 2, 3 și așa mai departe. De asemenea, puteți utiliza - 01, 02, 03 sau 001, 002, 003. Acest sistem de facturare este la fel de simplu pe cât pare și este recomandabil să fie folosit de proprietarii de afaceri cu o bază de date mică de clienți.

Sistem de facturare cu zerouri

Acest sistem de facturare utilizează numere care încep cu mai multe zerouri, cum ar fi - 00000000001, 000000000015, 000000000023 și așa mai departe. Acest sistem cu zerouri de început este foarte bun de utilizat în cazul în care practicile dumneavoastră de contabilitate sunt oarecum standardizate.

Sistem bazat pe an

În acest sistem, facturile cu număr sunt atribuite cu prefixul anului de emitere. De exemplu - 2020-1, 2020-2, 2020-3 și așa mai departe. Când începe un nou an, prefixul anului se schimbă și ați avea - 2021-1, 2021-2, 2021-3 etc. Utilizarea acestui sistem vă permite să vedeți imediat în ce an a fost/este emisă factura. Vă ajută să vă păstrați înregistrările organizate, respectând în același timp cerința privind numerele secvențiale.

Sistem bazat pe an și lună

Acest sistem este similar cu sistemul bazat pe an, cu excepția faptului că, în acest caz, luna este adăugată ca prefix. Iată cum ar arăta secvența de facturi pentru luna ianuarie, de exemplu - 2020-01-1, 2020-01-2, 2020-01-3, pentru februarie - 2020-02-1, 2020-02-2, 2020-02-3, pentru decembrie - 2020-12-1, 2020-12-2, 2020-12-3. Acest sistem oferă aceleași beneficii ca și cel bazat pe an în ceea ce privește organizarea. Poate avea chiar un avantaj față de acesta din urmă, deoarece vă arată nu numai anul, ci și luna. De asemenea, este de preferat să fie utilizat în situațiile în care numărul de facturi este mare.

Cele trei sisteme menționate mai sus sunt sistemele standard de numerotare a facturilor pe care orice proprietar de afacere le poate utiliza pentru documentele sale de facturare.

Cu toate acestea, există și alte metode care pot fi aplicate:

Numere de factură și facturi recurente

În cazul facturilor recurente și frecvente, se recomandă să se utilizeze o numerotare diferită sau un model de numerotare cu un sufix. Numărul de factură atribuit ar putea fi ceva de genul: 2020-1-M, unde "-M" este sufixul. Numerotarea facturilor recurente în acest mod ajută la ușurarea procesului de gestionare, precum și de urmărire a acestor facturi.

Prefixul și sufixul numărului de factură

Numerele facturilor pot avea prefixe și sufixe. În acest caz, atunci când emiteți o factură nouă, trebuie să incrementați doar partea primară. De exemplu: AA-21-MTX, AA-22-MTX etc., unde "AA-" ar fi prefixul, "21" este partea principală și "-MTX" este sufixul.

Numerele de factură cu programul de facturare Inv24

Programul nostru oferă și asigură cea mai bună numerotare a facturilor. Atribuim în mod eficient numere de factură prin intermediul sistemului nostru inteligent de numerotare automată. Ne asigurăm că factura dumneavoastră îndeplinește standardele de top, fiind în același timp atât de personalizată pe cât aveți nevoie. Înscrieți-vă gratuit la noi astăzi!

Programul nostru simplu de facturare Inv24

Bine de știut:
Câmpurile obligatorii și opționale ale facturii
Facturare: 4 cele mai populare metode